Chokladbloggen

Choklad handlar inte om liv eller död – det är viktigare

Macarons från Leonidas i en fluffig hotellsäng

Hur tillbringar man bäst en regnig fredagskväll i Bryssel? Jo, i en fluffig hotellsäng mumsandes på lite goda macarons såklart! Livsnjuteri deluxe, minst sagt.

För ett par veckor sedan var vi ju i Bryssel på diverse chokladäventyr (läs med om detta här och här). På fredagskvällen var vi rätt trötta efter resan och många kilometers strosande på backiga kullerstensgator i snöblandat regn, så efter en snabb middag bestämde vi oss för att bädda ned oss på hotellet och ta det riktigt lugnt.

På vägen till hotellet gick vi förbi Leonidas och passade på att fylla på med göttigheter inför den förestående slapp-kvällen!

Leonidas grundades i Bryssel 1913 av Leonidas Kestekidis. Företaget arbetar efter mottot ”Democracy is chocolate” och vill att alla, inte bara rika människor, ska kunna njuta av riktigt god choklad. Idag är Leonidas en av världens största chokladtillverkare och har drygt 1250 butiker i 50 olika läder. Företagets enorma tillväxt har skapat lite kontrovers och stuckit lite i ögonen på några av de mindre chokladtillverkarna, som menar att de stora husen (det vill säga Leonidas, men även konkurrenter såsom Neuhaus och Godiva) har kommit alltför långt bort från traditionell hantverkschoklad.

Nåja, vi lägger dramat åt sidan och fokuserar på vårt besök i Leonidas-butiken i Bryssel. Butiken var rätt stor och hade enorma mängder av praliner i olika former och smaker, men vi riktade snabbt in oss på macaronsen. Vi plockade ihop en låda som vi tog med hem till hotellrummet!

Macarons på Leonidas

Macarons från Leonidas i en fluffig hotellsäng

Vi tog lite olika smaker – traditionell choklad, praliné, hallon, pistage och citron. Och visst var det lika trevligt som det ser ut på bilden att ligga nedbäddad mellan fluffiga lakan, mumsa macarons och titta på knasiga belgiska teveprogram. Men, om jag ska vara lite krass, och enbart bedöma macaronsen, så blev jag faktiskt lite besviken. I ärlighetens namn tyckte jag de var för söta och smaklösa.

Så nej, macarons köps bäst någon annan stans – kanske på Ladurée, eller på något annat franskt fik för den delen. Leonidas bör hålla sig till praliner.

« »

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *